Friday, 28 December 2012

LAGU : "Ku Telah Jatuh Cinta Padamu"---P.N.H


Bismillahirrahmanirrahim & Assalammualaikum to me… J


PASAL  JAMUAN ASRAMA… (hehee.., citer ckit jerr..)

Post kali nie adalah mngenai sbuah lagu… Lagu nie pernah pu3 mainkan masa jamuan akhir tahun kat asrama TECH.INST… B4 jamuan tu, pu3 n the geng ingat ker jamuan tu wat kat dewan, tp coz tahun nie exam SPM awl la plak… Hhmmmm…., trpaksa larhh buat kat dewan makan Aspuri jerr… X syok arhh..!! Tpblehlaa.., ok laa jugak..( Nk makan jer  sbenarnya… :P ).
Tp 1 jerr yg jd problem nyer.., haaiishhh….!! Pu3 ngan kawan2 especially si Wanie Lolymolly tuu hah…, dia nk cngat buat prsembahan time jamuan nnti, katanya nk mnyanyi.., &cam biasa larhh, pu3 jugak kena ikut coz I have to play the song for her… HAHAHA!! Wanie….wanie…! Susah btol klau owg yg suka mnyanyi niee…, snggup buat aper sajew.., aslkan dpat nyanyi…. SERIOUSLY…., Pu3 mmg xnakkk…..cngat2 wat prsembahan sbnarnya….!!!!Tp sbb budak2 nie laa hahh…! Paksa2 owg swuh buatjugak…, klau x nak buat kata diorng…”X NAK KAWAN PU3…”..!!! Elehhh…, mcam budak2 jerr diorng nie..Tu pn nk mrajuk..[ Rasa mnyesal plak diorng tawu yg aq bleh maen alat muzik… ].

But it’s ok laaah… Mmg pu3 pun ada buat lagu untuk diorng smua… Tjuknyer, “PERTEMUAN TERAKHIR”… Tp masalah len plak yg dtang, x jadi nk nyanyikan lagu nie untuk diorang…. Huhuhuuuu… :’( Sbb x dapat buat atas pntas kat dewan, klau kat dewan pu3 brani laa jugak coz jarak pentas dewan & penonton jauh… So, keyakinan tuu bnyak laa jugak. Tapiii…., hhmmm….., jngan harap laaa pu3 nk nyanyi kat pentas dlam  dewan makan aspuri tuu.. Bapok dekat gilerrr…!!! Dh laa dpan tu smua laki…!! ( Hhiisshhh…, xmau aq…! ). So, pu3 nyanyikan lagu nie kat diorng kat dorm jerr..Hehehee!!! Nsib baek diorng suka & x marah… Siap ada yg mnangis lagi… Aloloooo…., sedih nyerr… :’(


Jadi, masa jamuan tu pu3 mainkan 1 lagu for wanie, ‘’CARTA HATI’’…n of course she be the singer….  & pu3 plak mainkan bberapa muzik/song time tuN salah 1 laguyg pu3 mainkan, iaitu tjuk dia, “YOU”VE FALLEN FOR ME”…, sbenarnya pu3 nk nyanyikan lagu nie untuk SESEORANG kat jamuan tuu…Lirik dia spenuhnya pu3 tukar just music jerr sama..Tp, hahahaa…apakan daya, x brani coz kiri kanan pu3 penuh dngan manusia…. HAIYOOO…!!! Kanan smua BOYSS…..!!! Dekat giler plak tuu. Kiri plak smua GIRLS…, dekat2 jugak… Bleh diumpamakan mcam duk kat sbelah jerr… mmg xlahkan pu3 nk nyanyi.. ( Nanti jadi kaku plak…or gagap..! hehee..). Apatah lg time main keyboard tu pun jari pu3 dh menggeletar abizz…, tapi pndai2 cover laah.. HEHEHE!!! What I did is take a deep breath…n relex… N finally…, brjaya jugak mainkan dngan smpurna… ( Fuuuuhhh….!! Lega cngat.. ). K, tamat kisah kat jamuan tuu…. THE END!



LAGU

Sbenarnya, pu3 ada buatkan 1 muzik video… (muzik jerr, ok…!). Lagu & Muzik asalnya adalah dripada lagu “YOU’VE FALLEN FOR ME”. But 4 this video, pu3 gunakan music yg sama Cuma lirik dia spenuhnya pu3 gubah sendiri… Lagu nie lahh yg pu3 nk nyanyikan untuk dia, tp x jadi plak..Biarlah, lupakan… What pass is pass… So, tajuknya pu3 tukar kpada--- “KU TELAH JATUH CINTA PADAMU”...! Coz its my story right…?!! HAHAHAA!!! Pu3 adalah nyanyikan lagu nie kat rmai budak2 nie, tpdlmrmai2 tu…x sangka LILY & MIERA CYKIN paling excited skali dngar lirik n music nie…Galok btol Lily…, smpaikul 1 pagi lebih kitorng nyanyi & lepak kat dorm pu3. Ada yg snggup x nak tidow lgi smata2 nk dngar pu3 nyanyikn lagu nie..( HAHAAA!! Malu plak jadinya ) Hehehee… Yaaa…, I know, lagu nie mmg best cngat n pu3 pun suka giler lagu nie…

1 hari pu3 abiskan masa nk siapkan vdeo nie..!! Piano cover, video, taiplirik….smua larhh owg buat..Ponat gilerr derr... N siap jugak akhirnya… OK lah..!!! Dengar jerr lahh… Harap trhibur dngan lirik & muzik nie…  [Tapi sbelum dngar video nie, pastikan music dlam blog nie stop dulu..Nanti brgabung plak bnyi dia…]  K, Pai2…!!! J





...KU TELAH JATUH CINTA PADAMU...




-Music
-Lyrics
-Piano Cover
-Video Directed

by P.N.H           










Thursday, 27 December 2012

LESSON THAT I’VE LEARNED: Kebaikan VS Kejahatan…. Kemarahan VS Kemaafan….


Assalammualaikum & HELLO my blog….diary….or…WHATEVER.. J


KEBAIKAN

Apa yg kita paham mngenai kebaikan..?? Kebaikan bleh jd yg btol2 mksudnya baik…., bleh juga jd “baik” dlm mksud sbalik nyaa… Bukan semua orang di dunia ini mmpunyai nilai yg baik dlam diri mereka... Sifat baik ni juga bkanlah sukar untuk dwujudkan dlam diri.., skiranya kita ada nawaitu untuk mnjadi baik…, maka pastinya Allah swt akan kurniakan sifat kbaikan dlam diri kita… J

Pu3 pernah trpikir, adakah pu3 nie dh ckup baik untuk mnjadi makhluk Allah swt di dunia nie….?? Pu3 prnah jugak merasakan yg pu3 nie…rsanya dh jadi owg yg baik dh… Hhhhmmmm… HAHAAHA!! X ada org yg baik ckp diri dia tuu baik kn…?!! Apa yg pu3 tawu adalah wlau apa pn, kita mstilah mngamalkan akhlak yg mulia di dunia…n then biar lah org lain yg mnilai sama ada kita nie baik atau sbalik nyer… 

Tp  pu3 brsyukur sngat dngan sgala didikan yg telah dkurniakan oleh kdua ibu bapa pu3 pada pu3 slama mereka mmbesarkn pu3 shingga 17 tahun nie… :’) Mmg pu3 blum smpurnakan sgala tanggungjwab pu3 pada mereka, tp akan ku balas sgalanya pabila aq brjaya kelak… Pu3 xnak sia2 kan sgala pngobanan mereka slama nie… So, pu3 kena larhh bkerja keras pulak untuk mggantikan tmpat mereka.. Biarlah pu3 bekerja & I just want my parents to relex jerr during their old age… In sya Allah..!! Mudah-mudahan Allah dngar doaku..

Sbenarnya bukan nyer susah untuk mwujudkan kebaikan dalam diri, niat jerr dngan seikhlas hati.., in sya Allah….Allah pasti akn bukakn pintu hati kita… AMIN>…!! >_<



KEJAHATAN

Namun.., bkan smua juga mmiliki sifat yg jahat dlam diri… Sometimes, diorang hnya trpengaruh dngan rakan sebaya.., nk tunjuk action… Padahal, mereka bukan org yg macam tuu… Kadang2 ibu bapa yg mnjadi punca anak mereka mmpunyai akhlak yg buruk…

Pu3 sbenarnya sedih sngat bila pu3 perasan…nmpak…kawan2 pu3 yg trgolong dlm golongan nie.. Kalau yg nakal tux yah nk ckp laaa.., HAHAA..!! Biasa larh tuu nakal, pu3 pn prnah jugak… Tapi kalau sifat jahat ni lain ckit… Tapi apa yg pu3 bleh buat…, I’m just an ordinary kids.. 

Pu3 hanya bleh brdoa pada Allah SWT jerr…, moga  ari Allah tolong berikn ptunjuk & buka pintu hati shabat2 pu3 dan hamba Allah yg lain spaya bertaubat n kmbali ke arah kebaikan… Pu3 xnak ibu bapa mereka sedih dngan sikap anak2 mereka.., sbb nnti mereka msti akan mnyalahkan diri mereka kerana gagal mndidik anak2 sndiri…



KEMARAHAN

Kemarahan..!!! Or benci pada seseorng merupakan amalan yg x baik dan perlu dijauhi… Mmg laaah, kdang2 kita rasa marah pada seseorng mgkin dsebabkan bberapa prkara… Mgkin sbb org tuu mnceroboh hal peribadi kita.., sakit kan hati, buli, kutuk, fitnah and macam2 lg laaahhh… Tapi ingat jerr 1 perkara, kemarahan or saling tuduh-mnuduh x akn mnyelesaikan masalah, malah mnjadi lebih parah adalah..
So.., elakkan daripada biasakan diri dngan kemarahan.. KEMARAHAN bleh mmbakar diri dan mnyebabkn sseorng mlakukan prkara di luar batasan or mmutuskan ikatan tali persaudaraan… TAK BAIK TUU…!!! ALLAH swt MURKA nanti…. Astagfirullahalazim…

Dlam Islam ada mnyatakan klau kita rasa nk marah ambil lah air sembahyan…kn…?!! Slain tu, klau pu3 plak…, “Bila kita berasa sedih, marah, pening…., cari tmpat yg selesa untuk duduk, kemudian duduk dngan tegak… pejamkan mata, tarik nafas dalam2 smbil berselawt sbnyak 3 kali…., hembus nafas dngan perlahan…., kemudian fkirkan & byangkan sekejap perkara yg mmbuatkan kita trsenyum…., then bukakan mata dngan perlahan….”-P.N.H  In Sya Allah perasaan tuu akan jadi tenang wlaupun sekejap…



KEMAAFAN

Kemaafan merupakan 1 sifat yg sngat mulia disisi Allah swt…. Ssetengah orang sukar untuk maafkan orang lain kerana sifat benci & api kemarahan telah mnyelubungi diri dia… Sbb tu larh kita kena jauhi sifat yg buruk. Pada Pu3…, “Orang yg suka memaafkan orang lain adalah orang yang mmpunyai hati yg mulia dan hati yang mulia akan mmperoleh ketenangan dalam hidup dia kerana hati dia sentiasa berasa tenteram dan bebas dari api kemarahan… J “-P.N.H

Oleh itu, biasakan lah diri dngan sifat pemaaf yg mrupakan sifat mahmudah.. Mesti kita xnak anak2 kita pada masa depan nanti jadi seorng yg pndendam kan..??!! Jadi bentuklah diri kita dngan sifat & amalan yg murni dari sekarng kerana sikap kita skarang larh yg akan mnggambarkan sikap anak2 kita pada masa hdapan kelak… J Masih belum terlambat untuk berubah… “BETTER LATE THAN NEVER”…. Right..??! HEhehee…  Renung2 kan… Ini juga merupakan nasihat buat diri pu3 sendiri…




Sekian sahaja 4 today... Assalammualaikum & Aryouss... :)